Гладенето, шиенето и готвенето би трябвало да са елементарни познания

...
 Гладенето, шиенето и готвенето би трябвало да са елементарни познания
Коментари Харесай

В Испания по предмет „Домашна икономика” средношколци се учат да готвят и да гладят

 Гладенето, шиенето и готвенето би трябвало да са обикновени знания за всеки, само че истината е, че доста деца, изключително момчетата, по този начин и не ги научават вкъщи. Все още доста мъже разчитат на дамите към тях да им готвят или да им кърпят чорапите. Едно учебно заведение обаче не е според с това неравноправие и стигмата, че домакинската работа е единствено за дами, по тази причина взема решение да вкара образователни часове за такива действия. Тяхното мото е „ Равенството се учи посредством дейности “.

 През 2018 година едно испанско учебно заведение в град Виго афишира, че ще включи в образователния предмет „ Домашна стопанска система “ в своята стратегия. По време на тези часове момчетата щели да се научат по какъв начин да гладят, шият и готвят, както и да се научат да ремонтират. Учители и родители се сплотяват към задачата да направляват учениците. Всички часове се водят от учители доброволци или от бащите на учениците.

 „ Ще е доста потребно за учениците да научат всички тези неща и когато основат семейство, ще могат да вземат участие пълноценно във всичко и ще знаят, че домът се поддържа от двама души. Не единствено дамата би трябвало да чисти, да мие чиниите и да глади. Тези уроци ще ги научат по какъв начин да се оправят и сами у дома “, споделя учителят Габриел Браво.

 Когато обаче занятията почнали, нежеланието им се изпарило и момчетата разбрали, че в тези задания няма нищо ужасно и мъчно. „ За някои от тях това беше първият път, в който държат ютия, тъй че преживяването беше и занимателно, и поучително. Родителите също са доста удовлетворени “, споделя Браво.

Инфо: www.dama.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР